Fotografie & Emotie

Fotografie & Emotie

Waarom is emotie in de fotografie belangrijk?

Fotografie is voor mij pure emotie overbrengen.

Zonder emotie in de fotografie heeft fotografie wat mij betreft veel minder inhoud, en word deze al snel saai. En dan heb ik het natuurlijk over portretten.

Je kent het wel, je maakt thuis foto’s met je telefoon van bijvoorbeeld je kinderen, huisdier of partner… extra waardevol, extra mooi… waarom?
Vaak is het een foto met veel emotie.
Een lach, een traan, liefdevolle blikken, soms boosheid, onbegrip etc…
Een foto houdt je aandacht net even iets langer door een emotie…

Wellicht heb jij een foto waarvan jij hebt dat deze een bepaalde emotie bij jou opwekt. Verdriet, boosheid, verdriet of vooral geluk…

Ik denk dat iedereen wel een foto in zijn of haar gedachten kan nemen. Huisdier, ouders, kinderen zijn vaak al onderwerpen die bepaalde emotie bij iemand opwekt.

Fotografie emotie huisdier

Altijd emotie als je een dierbaar onderwerp fotografeert.

Als ik mijn zoontje fotografeer, of mijn huisdier zo heerlijk chillend op het rugkussen van m'n bank dan wekt dit bij mij een fijn gevoel van geborgenheid op.. M'n lekkere knuffelbeest... Een gedachte, en ja een gevoel of emotie..

Nou zal ik niet direct gaan janken bij het zien dit beeld 😉 maar het zorgt er wel voor dat ik even vol liefde naar zo'n foto kijk. Maar stel... dit was het enige beeld die ik had gemaakt, en verder geen enkele foto... En deze komt om wat voor reden dan ook te overleiden, dan wekt deze ongetwijfeld een heel andere emotie bij mij op.

Als dat gebeurt word een foto waarvan je destijds nog heel anders dacht ineens een herinnering. Zodra een foto een herinnering word maakt dit weer een hele andere emotie los. Ik zorg er zelf altijd voor dat ik zoveel mogelijk met fotografie blijf vastleggen. De fases die mijn zoontje doormaakt leg ik uiteraard ook maar al te graag vast. En veel ouders.

Ik noem bijvoorbeeld het afzwemmen als voorbeeld. Al die ouders die toch even opstaan om hun kroost te filmen of te fotograferen, om vol trots wellicht nog te tonen op social media. Als ik dit zie moet ik al lachen. Niet om al die mensen uit te lachen, ik doe tenslotte net zo hard mee. Maar omdat ik weet dat iedereen later vol trots de foto´s zal laten zien aan familie en vrienden. En trots zijn mag! En later kijk je terug naar diezelfde foto´s en denkt waarschijnlijk… och.. toen was hij/ze nog zo klein…

  Dit is mijn eigen knappe mannetje waardoor ik zelf bij het zien van de foto’s alleen al begin te glunderen van trots… 

fotografie emotie kinderen
fotografie emotie kinderen
fotografie emotie kinderen
fotografie emotie kinderen
fotografie emotie kinderen
fotografie emotie kinderen

Het fotograferen van een "model" of gewoon een "klant". (regisseren)

Maar als je nu niet een dierbaar iemand op de foto hebt staan als onderwerp, of je wil graag een bepaalde emotie overbrengen in je beeld, hoe doe je dat dan?
Hoe creëer je dan toch die emotie in je beeld? En dat is nou juist wat ik een super mooie uitdaging vind. 
 
Portret studio

Attitude

Dit portret laat voor mij Attitude, een houding... zelfverzekerdheid... kracht... zien en zo heeft iedereen waarschijnlijk ook een andere gedachte bij een bepaalde emotie, houding, gezichtsuitdrukkingen...

Belangrijk hierbij is dat de persoon die je vastlegt op zijn of haar gemak is, om een dergelijke emotie vast te laten leggen. Als dat niet zo is, dan merk ik dit meteen.. Kracht van een fotograaf is ook dat je dit gaat herkennen. Herken als fotograaf wanneer iemand niet op zijn of haar gemak is, en reageer hierop.

Ik vind dat de fotograaf degene is die ervoor dient te zorgen dat het model zich/haar goed voelt voor de camera.

Je kijkt niet alleen met je ogen, ook met je gedachten, je gevoel…

Bedenk de volgende keer als je een foto bekijkt eens… Wat doet deze foto met mij? Wat voor gedachte wekt deze foto bij mij op?

Ik probeer altijd om de persoon voor mij een emotie over te laten brengen, wat of welke emotie het ook maar is, zolang deze emotie maar ‘echt’ wordt overgebracht

Ben jij het model en voel je je niet op je gemak? Vaak heel begrijpelijk, dat hoeft echt niet altijd aan jou te liggen. Geef het aan, als je het gevoel hebt dat je er niet mooi op staat. 

Soms is het voor de fotograaf ook lastig te herkennen, als je verdomd goed bent in die Pokerface 😉 ook dit kun jij met gerust hart aangeven. Want ook wij fotografen weten niet altijd met volle 100% te zeggen wat daar zich van binnen allemaal afspeelt. Is er iets wat bijvoorbeeld thuis speelt? Je hoeft er niet tot in de detail op in te gaan, maar je kan aangeven dat je even niet helemaal top voelt. Ik vind dat wanneer er persoonlijke dingen met mij gedeeld worden, dat deze nooit naar buiten komen. 

En geloof het of niet er zijn al heel veel dingen met mij gedeeld. Een voorbeeld was van 1 dame waarbij wij zelfs gebruik hebben gemaakt van deze gevoelens en een fantastisch mooie portret shoot neergezet waarbij ze deze emoties wist om te zetten in iets ontzettend moois. 

Deze dame heeft zoveel meegemaakt en wist deze emotie zo mooi over te brengen dat ze deze foto’s momenteel zelfs in haar woonkamer heeft opgehangen, niemand hoeft te weten wat er heeft afgespeeld maar het beeld leverd iets heel moois op en ze voelde zich na afloop van deze fotoshoot na zeggen vele malen sterker. Ik voelde mij daarnaast ontzettend vereerd dat ze met mij het hele verhaal heeft durven delen. We hebben in tranen de shoot gedaan en omdat ze zo trots was mocht ik haar verhaal beknopt nog een keer delen mocht het zich ooit nog voordoen delen. Tamara Instagram

Want naast een goede foto maken is het ook wel belangrijk dat jij met een goed gevoel naar huis gaat, en ook de dingen doet waarbij jij jou ook goed voelt. 

Ga dus nooit maar dan ook nooit met een fotograaf in zee wie jou tot dingen dwingt waar jij je niet fijn bij voelt! 

fotografie emotie portret

Als de emotie echt is. Tijdens de fotoshoot neem je iets in gedachte waarbij je op een bepaalde manier deze emotie laat overbrengen. 

Een gedachte ergens aan kan al een heleboel doen met het uiteindelijke beeld. En de connectie tussen de geportretteerde en de fotograaf moet goed zijn. Als dat niet goed zit kun je nog zoveel proberen, maar lukt het niet om die daadwerkelijke emotie over te brengen, of je moet irritatie en boosheid over willen brengen… Dan zit die kans er nog wel in 😉 

Vindt jij emotie in de fotografie ook belangrijk?

Wil jij weten hoe het is om voor de camera te staan en een échte foto te krijgen, zonder neplach en het mooie gevoel te krijgen, hé ben ik dat? 

En dit met je meest krachtige uitstraling. Plan een fotoshoot en ervaar het zelf! www.tanjabouwhuis.nl/contact!

×