Hoe maak je de perfecte portretfoto?​

Hoe maak je de perfecte portretfoto?​

Portret fotografie

Hoe maak je de perfecte portretfoto?

Graag geef ik hierop mijn visie. Voor mij persoonlijk is portret fotografie veel meer dan “het even vastleggen van de persoon voor mij”. Wat is het dan wel? Het is contact maken, de persoon voor mij op zijn of haar gemak stellen. Degene fijn laten voelen en de ware persoonlijkheid naar boven toveren. Een echte lach, een gevoel of een bepaald gezicht wie boekdelen spreekt. 

Het is voor mij zeker niet even een plaatje schieten. Als je zo gaat denken, dan krijg je nooit de ware persoon op de foto die je probeert vast te leggen. Het karakter of zijn of haar persoonlijkheid vastleggen. Maar vooral een boodschap aan de foto zelf meegeven, een gevoel… Een foto iets laten zeggen. 

Om een portretfoto iets te laten zeggen is natuurlijk vooral aan het persoon ‘wie’ je vastlegt en daarom dus heel belangrijk om diegene even kort te leren kennen. Weten waarom de foto gemaakt wordt, wat er uitgestraald mag worden. Welke expressie daarbij hoort en wat bij deze persoon past. 

Dus ik kan wel beginnen met: Je fotografeert met deze sluitertijd, dit diafragma en stelt hierop scherp… Maar een portret is voor mij dus veel meer dan dat… Maar ik ga zeker wel in op deze 3, want dit maakt uiteraard wel deel uit van een goed portret. Lees verder als je meer wil weten over je instellingen 3 tips

Ik hou ervan om samen te werken (want vergeet niet, een portret fotograferen is niet alleen het werk van de fotograaf)  Wat ik doe is alleen het beste/mooiste laten zien. Daarnaast hou ik ervan om nieuwe mensen te ontmoeten. Mij inleven in… Soms zelfs met een traan… Want ik heb ook die drive om de geportretteerde net even wat meer zelfvertrouwen mee te geven. 

Hoe vaak ik wel niet hoor: “Ik ben helemaal niet fotogeniek hoor!“. Dan word ik al blij en fotografeer ik die persoon maar al te graag. Waarom? Ik wil diegene maar wat graag laten bewijzen dat ook hij of zij mooi is en ook zo op de foto kan staan. Zelf weet ik hoe het is om te kampen met onzekerheid, dat vervelende stemmetje in je hoofd… Ik ben niet mooi genoeg, ik ben niet goed genoeg… maar een mooie foto van jezelf kan je wel een heel goed gevoel geven. En je mag gewoon trots zijn op jezelf en jezelf dit dan ook zo vaak mogelijk gaan zeggen. 

Zelf kreeg ik tijdens mijn opleiding al eens de vraag, hoe kom je toch aan al die modellen? Voor mij was dat een best vreemde vraag. Het was zo vanzelfsprekend, ik vraag en iemand komt graag mee. Vaak mezelf afgevraagd, waarom gaat mij dit zo makkelijk af? Denk dat het te maken heeft met het feit dat ik iedereen zo behandel zoals ik zelf behandeld wil worden, maar ook door gewoon mezelf te zijn. Eerlijk, met de nodige zelfspot en humor. Door de jaren die ik nu fotografeer uit zich dat ook wel. Het is vaak écht gezellig, en ik geniet ook echt als ik bezig ben met fotograferen en bezig te gaan met de beelden wie ik heb vastgelegd. 

Portfolio Portret

Tip 1: Zorg dat de foto scherp is. *

Als je een goed portret wilt maken zorg je dat het portret natuurlijk scherp is, dat is stap 1. Zorg dat je een sluitertijd gebruikt waarbij je bewegingsonscherpte uitsluit. Kortom een zo snel mogelijke sluitertijd. Ik gebruik het liefst 1/125e. Maar als je zelf een heel vaste hand hebt is iets langzamer misschien ook al genoeg. Als je gaat scherpstellen, zorg dan dat je scherpstelt op de ogen, het belangrijkste van een portret!

* maar…. sommige foto’s kun je ook met opzet onscherp fotograferen, soms kan de onscherpte ook dé foto maken, laat je dus vooral niet remmen in je creativiteit! 

Tip 2: Zorg dat je model de aandacht trekt, en fotografeer met een onscherpe achtergrond (bokeh)

Portret fotograaf Tanja Bouwhuis Winterswijk

De meest gestelde vraag tijdens de workshops! Hoe krijg ik nou die achtergrond onscherp? Speel met het diafragma, en zorg ervoor dat je een zo laag mogelijk getal gebruikt. 

Tip 3: Fotografeer voor een strak portret op ooghoogte

De ogen maken de foto. Fotografeer bij voorkeur op ooghoogte om bijvoorbeeld niet iemands neusgaten op de foto te zetten. Tenzij je natuurlijk bewust kiest voor een portret met een ander standpunt. Creativiteit mag natuurlijk ook niet ontbreken als je voor een uniek en intrigerend portret gaat. 

portret fotografie en design studiofotografie
portret fotografie winterswijk studio drenthe
portretfotografie winterswijk en op locatie studiofotografie drenthe en groningen
modelfotografie in de studio of op locatie
studiofotografie drenthe en winterswijk portretfotograaf tanja bouwhuis

Meer leren in de praktijk?

Ik ben hard bezig met het inplannen van toffe workshops! Van basisworkshops fotografie tot aan fotobewerking…

×