10 Jaar Vakfotograaf, een mooi jubileum!

10 Jaar Vakfotograaf, een mooi jubileum!

1 augustus 2022, 10 jarig jubileum .

Het station van 10 jaar ondernemerschap alweer gepasseerd. 

Heel cliché inderdaad, maar de jaren zijn wel echt voorbij gevlogen… Maar wat is er in deze tijd ontzettend veel gebeurd. Vanaf het moment waarop ik gekozen heb om een opleiding te volgen tot vakfotograaf om vervolgens als ondernemer verder te gaan, het daadwerkelijk starten van m’n eigen bedrijf tot de ervaren fotograaf wie ik nu ben. 

Opmerkingen en vragen die ik vaker hoor als fotograaf.

Laat ik eens vragen doorlopen die ik de afgelopen 10 jaar vaker gesteld heb gekregen en opmerkingen doornemen. Een paar komen er regelmatig terug, sommigen vervelen nooit.. Ik kan om iedere vraag of opmerking blijven lachen. Het zegt al vrij veel over hoe deze markt in elkaar zit. Waarom ik het onder andere belangrijk vind om goed in mijn werk te zijn.

Heb je een opleiding fotografie nodig? Welke, of heb je een opleiding fotografie gevolgd?

Een goede vraag en waarschijnlijk krijgt iedere zzp-er een dergelijke vraag wel een keer. Ik heb inderdaad opleidingen gevolgd om fotograaf te worden echter is het niet noodzakelijk. Fotograaf is geen beschermd beroep, iedereen kan dus fotograaf worden. Hier is geen diploma voor nodig.

Zelf vond ik het belangrijk om een goede vooropleiding te hebben gedaan om het vak goed te kunnen uitoefenen. Je kunt er tenslotte altijd terugvallen op hetgeen wat je geleerd hebt. Daarnaast is echt niet alleen fotograferen alleen. Er komt zoveel meer bij kijken. Ik ben destijds begonnen met een Basisopleiding fotografie aan de FotoVakschool in Apeldoorn, een deeltijd opleiding in de weekenden welke ik afgerond heb met diploma. Daaruit bleek al snel hoe leuk ik het vond. Ik besloot om door te gaan met de Vakopleiding fotografie, deze duurde 2 jaar. Man wat hebben mij deze opleiding bloed zweet en tranen gekost, niet zozeer omdat de opleiding zwaar was… Voornamelijk omdat ik mijzelf flink tegen kwam in m’n manier van leren en de wijze waarop ik met kritiek om ga. Ik vond het best lastig om meningen van anderen (klasgenoten) als opbouwende kritiek op te vangen. Gedurende de opleiding ben ik daar ontzettend in gegroeid. Maar wat was ik trots toen ik complimenten begon te krijgen over m’n portretten, en de wijze waarop ik toch iedere keer weer modellen wist te vinden. Daar had de rest in de klas blijkbaar meer moeite mee.

Waarom portretfotografie?

Ik ontwikkelde in die tijd ook de voorkeuze voor portretfotografie, ze zagen aan mij dat ik dit leuk vond, ik begon te stralen als ik met mensen bezig mocht zijn. Uiteindelijk heb ik voor mijn masterproof ook gekozen voor “portretfotografie”. Het was de bedoeling dat je een serie maakte van een aantal foto’s, het aantal kon ik kiezen. Het zijn er 4 geworden uiteindelijk. Na diverse mogelijke thema’s de revue hebben gepasseerd en een paar test fotoshoots ben ik na een fotograaf gestapt om eens te vragen wat hij van mijn serie vond met als reactie: “er zaten een paar goede foto’s tussen”. Zoals ik toen wel vaker had… Het was te veel van het goede… visagie, styling, haren, super veel modellen, en boel accessoires. Achteraf kon ik er nog vaak hard om lachen. Toen moest het wel even op mij inwerken. Hij vertelde dat ik wel bij hem in de studio een nieuwe serie mocht maken. Dit heb ik gedaan met een model welke al wel wat vaker voor de lens had gestaan. Maar verder helemaal terug naar de basis. Ik wilde 2 dingen, mysterie en ik wilde graag mijn burn-out in beelden vastleggen. Ik kreeg bemoedigende woorden dat ik dat moest doen. Less is More! Nog altijd dankbaar dat ie mij heeft geholpen met dat in beeld brengen zoals ik het ook voor mij zag. En ook nog altijd blij met deze fotoserie. ( foto hieronder ) het betekent echt een afsluiting van een voor mij dieptepunt.

Prachtige serie; “Maar Tanja, waarom heb je geen zelfportretten gemaakt?”

Toen ik de foto’s uiteindelijk in de hal had hangen om te exposeren voor de hele school kreeg ik van 2 docenten reactie, “prachtige serie”! Maar ook de vraag: “Maar Tanja, waarom sta je zelf niet op de foto? Waarom geen zelfportretten?” Ik slikte toen wel even wat weg, want dat was toch wel even een drempeltje te ver… Ook als antwoord gegeven uiteraard, want ja zelf voor de camera… jeetje, dat vond ik lastig hoor. Gelukkig heb ik daar tegenwoordig minder moeite meer mee… Wellicht een idee om nog eens over te doen.. Maar goed… de reacties waren wel lovend.. zoveel positieve kritiek had ik nog niet eerder gehad op 1 dag. Vooral over hoe stoer het is van mij om dit alleen al vast te leggen. Ik heb die vakopleiding dan ook afgerond met een prachtig diploma.

Heb je nog steeds een eigen fotostudio?

Toen ik die eenmaal behaald heb was ik al wel gestart vanaf een slaapkamertje bij mijn ouders die ik mocht ombouwen tot studiootje. Mijn bedrijf had ik een paar maand daarvoor ook al ingeschreven, ik zag het helemaal zitten. Wat vond ik het toen al leuk om mensen blij te maken. Eerst met veel portfolio shoots en lage bedragen begonnen om zo de nodige ervaring te krijgen. Al snel werd dat slaapkamertje wel te klein… Ben rond gaan vragen of er ergens een locatie te vinden was voor mijn studio, zo ben ik begonnen met m’n studio in de oude vestiging van de Jager Wonen aan de Vredenseweg in Winterswijk en heb daar tot 2019 nog gezeten, daarna een tijdje in een prachtige 100m2 studio op het industrieterrein. Die laatste moest ik voor de Corona rond ging helaas al opgeven. Met andere woorden, ik heb het meest ervaring opgedaan in de studio fotografie. Helaas heb ik op dit moment nog geen geschikte nieuwe ‘vaste’ fotostudio gevonden, maar wel een paar prachtige locaties waar ik tijdelijk terecht kan en m’n studiomateriaal mee naartoe kan nemen. Zo kan ik hier in Winterswijk terecht op een flexplek, bij een aantal sportcentra, en in het midden van het land heb nu ook de mogelijkheid gekregen om te kunnen fotograferen in een grote (greenscreen) studio welke normaliter gebruikt word voor filmopnames. Hier kan ik mijn eigen studio positioneren. Ik ben dan ook zo blij met deze kansen en mogelijkheden.

Wat maakt je werk als fotograaf het mooist?

Ik vind dat dat ook zo mooi is, je werkt als fotograaf met zoveel mensen samen. Je komt op de mooiste plekken, en je leert daarmee ook zoveel mensen kennen. Soms komen er zelfs vriendschappen uit voort. Het is werk, maar het komt zo dichtbij mijn privé leven. Veel mensen spreek ik na een opdracht ook nog privé. Ik vind het tof om te zien hoe anderen ook groeien, nadat ik ze gefotografeerd heb. Social media is dan echt een tof medium om mee te connecten na zo’n fotoshoot. Je ziet ze trots hun foto’s delen en vervolgens ook weer trots de reacties delen met mij. De meeste opdrachten krijg ik dan ook via social media of van mond tot mond. Wat mij betreft is dat ook de leukste manier om nieuwe opdrachten te krijgen. Maar ook wat mijn werk zo leuk maakt. Mensen blij maken! En al die blije gezichten en reacties maken mij ook weer blij. Men weet inmiddels ook dat ik graag werk met extra licht en dat ik graag beelden nog iets retoucheer. In mijn beleving was ik vroeger echt wat over de top en kan ik dit tegenwoordig een stuk subtieler. Ik voel mij ook steeds meer ervaren fotograaf en durf mij ook zo te noemen. Ik durf in veel diepe wateren te springen en hier het beste uit te halen. 

Kun je mijn gezicht photoshoppen? Oftewel, je shopt m’n wallen toch nog wel effe weg niet?

De vraag of ik iemands gezicht nog even wil retoucheren is dus niet iets wat mij onbekend klinkt. Het levert ook vaak de meest komische momenten op. Het tovert mij tijdens het typen ook een lach om mijn gezicht. Want man wat krijg ik die opmerking vaak… En echt heerlijk het zorgt voor de meest hilarische situaties en gesprekken.

Doe je er nog wat naast? Is fotograaf je enige werk?

Ik merk wel dat veel mensen niet verwachten dat je echt alleen fotograaf bent… Dat zegt wel genoeg over hoe deze markt ook in elkaar zit. Iedereen kan fotograaf worden, je hebt er zoals hierboven ook al geschreven geen opleiding meer voor nodig, je kan gewoon starten. Dat heeft er ook wel ‘mede’ voor gezorgd dat er sinds de start van mijn bedrijf ontzettend veel fotografen bij gekomen zijn. Ook de reden waarom ik zelf gestart ben heeft mijns inziens veel meer fotografen doen starten. “vroeger” was het normaal dat je hele dagen op kantoor zat of op de bouw aan het werk bent. Tegenwoordig is hier gelukkig wel wat in veranderd. Ik zat eerder ook hele dagen op m’n gat op kantoor. En als je dat kan, helemaal prima… Ik kan het niet, en dat bleek ook wel… met mijn 24e zat ik al in een burnout. Ik heb er bewust voor gekozen om een complete overstap te maken naar de fotografie in het begin. Ook echt wel een tijdje alleen fotografie gedaan. Mijn ex partner heeft hierin de eerste jaren ook wel een bijdrage aan geleverd dat dit allemaal mogelijk was. Tegenwoordig weet ik dat ik veel meer kan dan alleen dit. Ik heb gemerkt dat ik het ontwerp vak nog steeds heel erg leuk vind. Niet voor niets op m’n geloof 21e in Utrecht een opleiding DTP gevolgd en ook afgerond destijds. Die combinatie was dan ook snel gemaakt. Inmiddels werk ik na ook een tijdje dit deel in loondienst te hebben uitgevoerd weer volledig voor mezelf maar met in combinatie met social media content creator, designer geef het beestje maar een naam. Daarnaast maak ik layouts en design ook logo’s. Alles overzichtelijk op een rij vind je alles wat ik doe hier.

Doe je alleen portretfotografie?

Eigenlijk ben ik een echte allrounder, ik pak alles aan, zo ben ik ook opgeleid. Het was de bedoeling in de opleiding dat ik van alles wel iets kan. Portretfotografie is mijn expertise, daarnaast fotografeer ook boudoir, zakelijke portretten en interieur, voeding en producten. Van producten zeg ik altijd, het zijn gewoon onderwerpen wie heel goed stil kunnen zitten 😉 . Zo fotografeer ik ook graag horecagelegenheden, het zal de branche wel zijn die mij heel goed ligt 😉 en nee niet “alleen” vanwege de wijn en het lekkere eten. Het zijn ook de mensen waarmee ik dan werk. Bepaalde branches werk je nu eenmaal graag mee samen. Niet te vergeten ben ik gespecialiseerd in de fitnessfotografie. Dus wil je foto’s maken voor je instagram account of  je training resultaten vastleggen, stuur mij dan even een bericht. Werk daarnaast graag in de sport branche bij diverse fitnesscentra. Waar ik ook social media beheer voor verzorg. Ik fotografeer bijvoorbeeld tijdens sportconventies van ClubJoy met een zeer grote kans dat je mijn werk voorbij ziet komen. In de basis verzorg ik er de content voor social media samen met iemand wie de teksten schrijft. Maar ben inmiddels wel het manusje van alles als er zaken online moet gebeuren op ontwerp technisch gebied.

Wat is het leukste wat je in 10 jaar fotograaf hebt mogen doen?

De laatste tijd werk ik ook een beetje naar m’n 10 jarig bestaan als fotograaf toe. Kort geleden kreeg ik nog de vraag toen iemand hoorde dat ik bijna 10 jaar mijn bedrijf heb. Wat nou het leukste is geweest in die jaren. Ik kan daar best kort op antwoorden, ik denk wel de presentatie van mijn eigen “mannenkalender”. Dat project was zo ver buiten mijn comfortzone! Ik heb zoveel drempeltjes over moeten stappen om dit tot het succes te maken. Voor mij was het echt een heel tof project! Een jaar bezig geweest met iets wat ik al in m’n opleiding voor de grap had besproken met een klasgenoot. En iets wat ik ook zeker nog een keer wil doen. Want ik ben nog steeds erg blij met het eindresultaat en wat het mij aan persoonlijke groei heeft opgeleverd. De kans zit er dik in dat er dit jaar nog een nieuw project wordt aangekondigd. 🙂 Maar bovendien maak ik alleen maar leuke dingen mee, elke portret, boudoir, fitness en ook zakelijke fotografie shoots zijn leuk. En deze ervaringen hou ik allemaal bij in mijn blog

Hoe zie je de toekomst als fotograaf?

Na een periode corona moest ik ook weer opnieuw beginnen, maar die hele periode zet je ook wel aan het denken. Hoe zie ik mijn toekomst. Die vraag zat er dan ook aan te komen… Natuurlijk kan ik de toekomst niet voorspellen, maar wat ik wel weet is dat ik nu hele duidelijke kaders voor mezelf ga stellen. En vragen naar mezelf: Welk werk wil ik nog echt doen… Waar wil ik mee door, waar krijg ik energie van en wat levert het mij op als… die laatste vraag is de belangrijkste… Een hele goede vraag waar mijn nicht mij op attendeerde. Vraag het jezelf af… En dat doe ik… Ik neem niet meer alle opdrachten aan. Zo wil ik mij vooral richten op de zakelijke markt en op mijn portretfotografie in het bijzonder. Je kiest mij om mijn stijl van fotograferen, ik ga mij niet in bochten wringen welke mij niet liggen. Ik passeer bepaalde opdrachten graag door aan mijn collega fotografen welke mijns insziens wel sterk in dat betreffende onderwerp zijn of hier wel plezier in beleven.

Met andere woorden, ik doe dat wat mij het beste ligt en waar ik veel plezier uit haal en wat mij dus het meeste oplevert. Kwaliteit!

Ik wil een workshop fotografie volgen, kan dat bij jou?

Wat ik ook altijd wel tof vind is het kennis overdragen. Samen met foto liefhebbers genieten van hetgeen wat fotografie te bieden heeft. In het verleden gaf ik wel eens een basis workshop fotografie. Ik ga ze ook zeker vaker geven. Ook iets wat ik even op een laag pitje had gezet om even een beeld te krijgen van hoe ik verder wil.

Er komen dus binnenkort weer workshops aan. Praktisch, al doende leert men het meest. Ik zal ook photoshop en lightroom beginners cursussen gaan geven. Al lang geleden werd er naar gevraagd… Maar ze gaan er komen!

En wellicht komt de “fotograferen met mobiele telefoon” / “selfie cursus” weer terug. Er werd mij verzocht om daar wat meer over te vertellen, en is de eerste keer zeer goed ontvangen!

Wat wil je nog fotograferen?

Als ik verder nog ga kijken naar de toekomst zou ik nog wel wat vaker bekende persoonlijkheden voor mijn lens willen krijgen. Dat zou echt wel tof zijn. Zou het ook erg gaaf vinden als ik wat vaker voor een magazine mag fotograferen. Zou daarnaast vaker met andere creatievelingen willen samenwerken zoals een visagiste kleding- of haarstylisten*… Kortom om weer wat meer in de beauty en fashion fotografie te belanden. Wat ik deed voor de corona lockdowns. En mijn droom is het om met een paar mensen* samen een fotostudio te beginnen. Een mooie combinatie met thuiswerken en op een creatieve locatie komen om weer extra geïnspireerd te raken. Verder zou ik zoals ik hierboven al had geschreven ook graag weer een mooi project aan willen gaan, een mooie nieuwe serie maken.

Tanja Bouwhuis Fotografie & Design

Vorige Onzekerheid
Volgende Fitness Fotografie Nederland

Leave a comment

×